tilstand; stillstand

av vaarloek

jeg har fem edderkopper i taket (mor far storesøster mellombror og likjebanet?), koffertinnhold som har spredd seg over hele golvet, begynnende forkjølelse, en laptop jeg må kvitte meg med og tre dager å gjøre det på. dvs; imorra krysser jeg grensa til Malaysia (endelig, kanskje? kremt) og drar til Kuala Lumpur for å besøke RQ. hun har et anna navn også, men det var visst for kinesisk og vanskelig for de internasjonale skolefolkene, så RQ it is. så to og en halv dag i KL, etterfulgt av to netter her, to dager. så fly til Istanbul. så fly til Oslo. så møte folk og avlevere gave (for andre og, til og med). så sove. så fly til Harstad. så ut. om ei uke, ungfär. va konstigt.

ting føles stillestående. som edderkoppfar i taket, opp ned, stille. jeg vil egentlig at noen skal komme og røske dem med seg og kaste de ut. eller være nådeløse og skvise dem. jeg er ikke så nådeløs. men jeg har ikke så lyst til å sove med fem edderkopper hengende oppned i taket over senga mi heller. jeg venter, jeg ser an situasjonen litt til. utsetter å pakke, utsetter å sove.

spiste pasta på japanske vis i dag. foretrekker italiensk enn så lenge. jeg tror ikke japansk mat og jeg er helt på g. men wasabi var kult, selv om Sophia kalte det baby-wasabi. jeg er en wasabinovise uansett, like greit å starte i det små. jobbe meg oppover. det føltes i alle fall som en nesespray fra innsida. sterkt.

og før jeg la meg klokka seks i natt spilte jeg gitar i en halvtime. jeg crasha hos Sophia, riktignok etter å ha henta tannbørsten min først. det var ikke engang en omvei. vi dro fra Zoukout litt for tidlig, men det gjør ikke så mye. jeg så Nouvelle Vague spille på ei scene på sandstranda. plutselig skjønte jeg ikke helt hva jeg har tenkt på, jeg har bodd en halvtime unna sand og sol og hav i fem måneder, men aldri … gidda? ikke at jeg er en solslikker eller strandbabe, akkurat. men litt av og til er da fint. gå barbeint, bli brun, lukte saltvann. åkei. når jeg kommer tilbake på ferie! eller eventuelt: januar. jeg skal gjøre tre kontinenter på under en måned. Asia, Europa, Afrika. Egypt. jentetur. SYDEN. jess.

og jeg gleder meg. jeg gleder meg til mye. jeg gleder meg til å sitte på en buss i fem timer og få mat og høre på musikk og se ut av vinduet. jeg gleder meg til å ta bilde av meg og Petronas-tårnene. gleder meg til å henge med RQ og ha interessante samtaler, spise god mat, se en ny by. jeg liker byer. de er alle så like, men så forskjellige. Singapore kanskej mest forskjellig fra dem alle. type, er det et land, er det en by, er det en jungel? hvem vet. trærne vokser her, regnskogen har ikke blitt borte, og den kommer tilbake. du føler bare at det er en storby når du er i Central Business District, eller Chinatown, Little India, Kampong Glam. og plutselig har du innsett at byen er mindre enn du trodde, at mrt-stoppene ikke er forskjellige verdener men nabolag, at å gå mellom dem tar ti minutter, et kvarter. byen forandre seg, du har navigert etter grønne, røde og lilla linjer: north-east, east-west, north-south. byen har vært punkter på en linje. nå er den rund, sirkulær, i bevegelse. den kartlegger seg selv foran øynene dine, mens du plutselig får nye perspektiv på avstand. en taxitur fra orchard på seks dollar er bare to mer enn dere betalte fra utgangspunktet til mrt-stasjonen. så 2 dollar til undergrunnen og tjue minutts reise. what a waste.

og jeg gleder meg til å komme hjem. jeg gleder meg til folk, fest, jul, stearinlys, lester, votter, snø, mørketid, nordlys, stjernehimmel, grovbrød … gleder meg til folk. gleder meg til å begynne Oslo på nytt, si et par sannhetsord til UiO og HF studentinformasjon som ikke kan sine ting i det hele tatt, tydeligvis. og jeg gleder meg til å flytte inn på et rom på ordentlig, fylle opp matskapet, lage middag, se på tv, gjøre ting på den måten jeg var vant til.

og dra ut og spise indisk nå og da. for å overleve abstinensen etter fem måneder med indisk til middag ca hver dag. du vet, man blir vant til det meste og plutselig liker man det. trenger oppskrift på rød bønnesuppe. det blir en hit.

Reklamer