WE NEED A REVOLUTION
av vaarloek
fordi jeg ikke har noe å si for tida
og fordi jeg uansett ikke har tid til å si det
og om jeg hadde hatt noe å si hadde det handla om:
- urettferdighet
- politikk
- overvåkning
- skjeivhet
det hadde handla om at vi kaster 1/3 av maten vi produsere, for eksempel
at hver gang vi kaster mat som ikke er ødelagt, eller hver gang vi lar mat gå til spille
da presser vi prisene opp, da blir kornet dyrere, og et anna sted i verden sitter det en familie, flere familier, mennesker som deg og meg, og ikke lenger har råd til mat, til å brødfø seg og sine
og hver gang vi kaster mat, lar mat gå til spille, så bidrar vi til forurensning, erosjon, vi bidrar til fattigdom
til sult, vi bidrar til en verden der konflikter får grobunn i den altfor virkelige mangelen på de enkle tingene i livet
som er så fundamental for vår overlevelse
så spis opp maten din. at den er «best før» en dato, betyr ikke at den er «dårlig etterpå».
(ja, jeg så han her på Aktuelt i kveld)
Er så enig om dette med mat. Veldig bra at det har bøitt mye fokus på matkasting i det siste. Jeg blir helt kvalm av alle de som hele tida syter over at mat er så dyrt i Norge når vi aldri har brukt en så liten del av inntekten vår på mat og aldri har vi kastet så mye av den. Har ikke folk kjøleskap, fryser? Er liksom middagsrester ikke bra nok til å være lunsj eller kveldsmat dagen etter?
Også dette datostemplingshysteriet da. Jeg spiser alt som lukter og ser ok ut, selv om det har vært gått ut på dato en stund. Men selv om vi privatpersoner blir flinkere så hjelper det bare litt når produsentene og ikke minst matbutikkene kaster mat i tonnevis. Shit, tror jeg må skrive en egen bloggpost om dette her. Jeg skal ha restemat til middag i dag! Og hurra for det (pizza er ofte nesten bedre dagen derpå).
ja! hallelujah, amen!
jeg skal gladelig være den første til å innrømme at jeg kaster mat noen ganger som helt sikkert kan spises. vi har blitt notorisk redd for alt som ikke er perfekt i dette samfunnet, og jeg er angrepet av basillen sjøl, tidvis. tror folk mangler/har glemt kunnskap om mat, om hvordan man skal bedømme om noe er godt eller dårlig, folk lukter jo knapt på melka lenger! ser det som en del av den trenden samfunnet er i generelt, fjerner seg mer og mer fra naturen og beveger seg mot noe kunstig. alt kan modifiseres og fikses på, alt kan være perfekt, så når noe har en lyte er det ikke «bra», og i alle fall IKKE bra nok.
det er kvalmt.
jeg vil ut.
men en ting skal jeg ha. har jeg kjøpt mat på restaurant, og ikke spist opp alt, tar jeg alltid med restene hjem!
:)
Dette med å kaste mat henger kanskje sammen med fokuset på perfeksjon og renhet. Vi er livredde for skitt og bakterier, selv bakterier vi trenger. Folk dusjer morgen og kveld og vasker klær som ikke er møkkete.
Det hender selvsagt også at jeg kaster mat. Plutselig finner jeg en halv vissen brokkoli som hadde gjemt seg bakerst i grønnsaksskuffen.
Skulle ønske det var litt mer kultur for doggy bag på restauranter i Norge. Nå føler jeg meg litt dum hvis jeg skulle spørre om det. Så i stedet ender jeg ofte opp med å spise meg ubehagelig stappings fordi jeg nekter å legge igjen rester som blir kastet.
nettopp! frykten for det urene. på alle måter. æsj.
jeg kjører doggy bag om det er kultur for det eller ei! fint som kvelds, eller neste dags lunsj. gøts på! :)
ENIG. ennå jeg ikke har sett fyren på aktuelt ikveld.
Jeg spiser alt jeg har av rester, spinker og sparer. Mest fordi jeg er fattig student, men..
nadja: sjekk ut nett-tv, kul fyr!
heidi: haha, fin bieffekt av fattigdommen ;) men likevel, likevel.